Verandering in 6 transitievelden
Een florerende gemeenschap streeft naar cultuurverandering en grijpt kansen om één of meer van onderstaande transitievelden te verschuiven. Elke intentie, inspanning of realisatie van mensen op dat vlak is een stap in de richting van een meer florerende gemeenschap.

De linkerkant van het kader toont de ongewenste situatie: een gemeenschap met weinig verbondenheid en samenwerking, waar individualisme, onmacht, polarisatie en uitsluiting overheersen. De rechterkant schetst de ‘horizon’ waar we naartoe werken. De horizon geeft richting, maar bepaalt geen vaststaand eind of stappenplan. Het gewenste toekomstbeeld wordt telkens opnieuw lokaal ingekleurd.

Een gemeenschap floreert wanneer mensen zich sterk en betrokken voelen. Individuele kracht motiveert om bij te dragen, terwijl gezamenlijke kracht samenwerking stimuleert. Dit vergroot veerkracht, verbondenheid en de mogelijkheid om samen uitdagingen aan te pakken.

Een gemeenschap floreert wanneer mensen zich verbonden voelen. Dit versterkt samenhorigheid, betrokkenheid en samenwerking. Zo ontstaan nieuwe initiatieven, steun en oplossingen voor uitdagingen, waardoor de gemeenschap veerkrachtig blijft en iedereen zich gewaardeerd voelt.

Een gemeenschap floreert wanneer mensen elkaar helpen en steunen. Door kennis, middelen en hulp te delen, groeit het vertrouwen en de veerkracht. Zo ontstaat een sterke, wederkerige gemeenschap waarin iedereen bijdraagt en gesteund wordt.

Een gemeenschap floreert wanneer mensen samen verantwoordelijkheid nemen. Door betrokkenheid en samenwerking ontstaan solidariteit en eigenaarschap. Dit versterkt het gemeenschapsgevoel en leidt tot nieuwe oplossingen, trots en voldoening in het werken aan gezamenlijke doelen.

Een gemeenschap floreert wanneer iedereen mee kan doen en zich gewaardeerd voelt. Door begrip en respect ontstaat ruimte voor samenwerking. Inclusie benut ieders talenten, versterkt vertrouwen en verbindt verschillen, zodat iedereen bijdraagt aan een sterke, veerkrachtige gemeenschap.

Een gemeenschap floreert wanneer mens en natuur samen groeien. Door hulpbronnen te versterken en sociale banden te herstellen, ontstaat veerkracht. Waardecreatie bevordert levenskwaliteit en duurzaamheid, zodat gemeenschappen zelfvoorzienend en toekomstbestendig worden.